Alla nyheter

Nya regler för Bas-P och Bas-U – uppdaterade kurser hos Trainor

Från och med den 1 januari 2025 börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrift AFS 2023:3 att gälla för alla byggprojekt. Det innebär att arbetsmiljöansvaret skärps för byggherrar, projektörer, Bas-P och Bas-U.

Vad innebär de nya reglerna?

De nya reglerna ställer krav på att arbetsmiljöfrågorna hanteras systematiskt redan från ett tidigt skede av ett bygg- och anläggningsprojekt och att samtliga roller i projektet har rätt kunskap och kompetens. Specifikt berörs roller som Bas-P och Bas-U, där Arbetsmiljöverket nu kräver adekvat utbildning och erfarenhet enligt AFS 2023:3.

Vem berörs av de nya reglerna?

Byggherre och byggherrens ställföreträdare:
Även om det inte finns specifika utbildningskrav för byggherren, ska hen organisera, kontrollera och följa upp arbetsmiljöarbetet. Därför behöver byggherren ha en god kännedom om de nya reglerna och säkerställa att samtliga aktörer som anlitas har rätt kompetens.

Bas-P och Bas-U:
Nya krav i AFS 2023:3 innebär att handläggare för Bas-P och Bas-U ska ha relevant utbildning, kompetens och erfarenhet. Våra kurser uppfyller utbildningskraven och ger dig nödvändig kunskap för att verka som byggarbetsmiljösamordnare. Kursen ska repeteras vart femte år.

Projektörer, konstruktörer, byggledare, entreprenörer och tillverkare:
Även om det inte finns formella utbildningskrav för dessa roller, ställs krav på att de har tillräckliga kunskaper om arbetsmiljöregler och förmåga att tillämpa dem för att förebygga arbetsmiljörisker.

Säkra din kompetens för de kommande 5 åren med Trainor

Trainor erbjuder eLearning och lärarledda kurser inom Bas-P och Bas-U. Samtliga kurser ger dig en tydlig genomgång av de nya arbetsmiljökraven och gör dig förberedd inför att det nya regelverket börjar gälla så att du slipper göra snabba justeringar mitt i ett pågående projekt. Genom att gå en komplett och uppdaterad kurs förnyar du ditt intyg direkt och slipper gå ytterligare utbildning om några år.

Oavsett om du är byggherre, byggarbetsmiljösamordnare eller arbetar i en annan roll inom byggprojekt, ger våra kurser dig rätt kunskap för att möta kraven – allt för att du ska kunna fortsätta arbeta säkert och effektivt inom din roll.

Läs mer om våra kurser inom Bas-P/Bas-U