En larm- och säkerhetselektriker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast installationer av olika slag. Det är stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Det innebär att man behöver ha bra baskunskap inom el-området.
Genom vuxenutbildningen
Läs via Komvux i din hemkommun och ha möjlighet att söka studiemedel från CSN.
Som privatperson
Bekosta din egen utbildning med en plan för avbetalning och vårt prova-på-erbjudande.
Genom ett företag
Din arbetsgivare bekostar din utbildning med vårt prova-på-erbjudande.
Larmelektriker och säkerhetselektriker är en bred utbildning. Beroende på var du jobbar kan du ha olika yrkestitlar. Till exempel teletekniker, service- och installationselektriker, kabeltekniker, bredbandsmontör, telemontör med mera. Att arbeta som teletekniker kan bland annat innebära att installera data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller passersystem.
Det kan även handla om att till exempel dra kablar till och sätta in kabel-TV-nät. Även installation av data- och telenät i kontor och industrier kan ingå i jobbet, liksom att bygga datanät för data-, media- och bildöverföring. I arbetet ingår i vissa fall även att installera anläggningar för flyg- och fartygsnavigation.
Det är stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Därför är det viktigt att du har god baskunskap i hur du gör elinstallationer. Jobbet kan också innehålla driftsättning och programmering av exempelvis larm och andra installationer. Med andra ord kan jobbet innehålla allt från kabeldragning till programmering.
En del av arbetet innebär att serva och reparera gjorda installationer som till exempel automatiska larm, TV-antenner eller telenät. Då är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att tala med kunden, undersöka och göra mätningar med olika mätinstrument. När felet är lokaliserat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provas.
En larminstallatör, eller larmelektriker och säkerhetselektriker, monterar in brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem, passersystem och annan säkerhetsutrustning. De arbetar med det mesta från planering till montering, driftsättning och teknisk beskrivning av installationen. De sköter även service på larmsystem. I arbetet kan det även ingå utbildning till användarna av larmsystemen. Det är därför viktigt att ha kunskap om de lagar och föreskrifter som reglerar arbetet med larm.
Godkänd grundskola. Vi rekommenderar även godkänt i gymnasiets första kurs i Svenska, Engelska och Matematik.
Om du läser hela utbildningen omfattar det totalt 1500 poäng, inklusive komvuxarbetet.
Du varvar mellan att läsa i våra webbkurser på distans med att vara på skolan på labbtillfällen. I utbildningen ingår 15% arbetsplatsförlagd undervisning (APL).
Vi har en egen webbaserad lärplattform där du har dina kurser med studietid och information om de mål och krav som ska uppnås för godkänt betyg. I lärplattformen finns support och övrig information som du behöver under utbildningen.
I utbildningen kommer du att använda olika simuleringsprogram och därför måste du ha tillgång till en dator (PC) med Windows operativsystem.